Welcome to Beter Zien Anders Kijken   Click to listen highlighted text! Welcome to Beter Zien Anders Kijken Powered By GSpeech

Beter Zien Anders Kijken zet zich in voor blinde en slechtziende migranten

In Rotterdam wonen meer dan 1500 Migranten met een visuele beperking.

De meesten spreken de Nederlandse taal niet of nauwelijks.

Omdat ze visueel beperkt zijn kunnen ze geen school vinden die hen de taal wil leren. De taalscholen missen de kennis om hen les te geven en hulp van specialisten op het gebied van revalidatie komt niet tot stand. Voor revalidatie moeten de migranten Nederlands kunnen verstaan en spreken.

Daarbij is er een extra drempel. Ze kennen de weg niet naar deze instellingen. Ze kunnen geen oproepen, folders, artikelen in kranten lezen.

Kortom, migranten met een visuele beperking zijn vaak vergeten en eenzaam.

Beter Zien Anders Kijken (BZAK) wil graag iets voor hen doen.

Zij organiseren een lotgenotencontact dat bezocht wordt door migranten en ook door anderen met of zonder een visuele beperking.

BZAK organiseert lessen Nederlands als tweede taal voor blinde en slechtziende migranten.

BZAK is een vrijwilligersorganisatie die uitkijkt naar iedereen die enthousiast en met creatieve ideeën het team van vrijwilligers wil versterken.

Interesse om ons vrijwilligersteam te versterken, neem dan contact met ons op via het contactformulier

Blinde migranten moeten gewoon een taalcursus kunnen volgen bij het inburgeren. Nu komen ze daar niet voor in aanmerking. De Stichting Beter Zien Anders Kijken en studenten van de Hogeschool Rotterdam vragen aandacht voor het probleem.

Een 'vergeten groep' worden ze genoemd, de ruim 14 duizend visueel gehandicapte migranten in ons land. De studenten en de stichting hielden de bijeenkomst 'Oog voor Elkaar' in het Huis van de Wijk in Rotterdam.

"We willen de overheid en verschillende (zorg-)organisaties met dit inburgeringsprobleem confronteren, want zo kan het toch niet langer!", zegt één van de organiserende studentes Sophie van Hasselt.  

Idioot


De 28-jarige blinde Amany Shalha vluchtte twee jaar geleden met haar broer en zus uit Syrië en kwam in Nederland terecht. "In het asielzoekerscentrum meldde ik me aan voor taalles maar ik kreeg gewoon een nee. Ik vond het idioot, discriminerend eigenlijk", vertelt Shalha.

Vloeiend Nederlands


Ze heeft toen op eigen kracht een speciale lening voor migranten aangevraagd en een school gevonden die bereid was haar taalles te geven.

Na een jaar spreekt Amany bijna vloeiend Nederlands. Ze doet binnenkort staatsexamen en wil dan een opleiding tot tolk volgen. In Syrië was Shalha tolk Engels. 

Bron: www,rijnmond.nl - Link: https://www.rijnmond.nl/nieuws/163652/Blinde-migranten-willen-taalles-volgen

 

In ons land waar, iedereen recht heeft op zorg en scholing, blijkt de integratie van migranten met een visuele beperking niet vanzelfsprekend. Ze kunnen niet terecht bij reguliere instellingen die taalonderwijs regelen. Ze zijn daardoor vaak onbekend met het Nederlandse zorgstelsel.

De meeste migranten met een visuele beperking zijn vrijgesteld van de plicht tot inburgeren. Hierdoor krijgen velen nooit de kans om volop in Nederland mee te doen.
Stichting Beter Zien Anders Kijken zet zich in voor deze doelgroep.

Facebook: https://www.facebook.com/events/506004649785204/?active_tab=discussion

Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door: Beter Zien Anders Kijken, Hogeschool Rotterdam, Bartiméus, Bartiméus Sonneheerdt, Spar W. de Withstraat, KUBUS, Dj Sounds, Mooze.nl en Flor’As International.

Wij komen terecht in Dordrecht

Mede mogelijk gemaakt dankzij Coalitie Erbij Rotterdam

Deze activiteit is ontstaan uit één van de ideeën van de deelnemers aan het lotgenotensupport. Elke vrijdagochtend organiseert stichting ‘Beter Zien Anders Kijken’ een inloop waarbij het ‘lotgenotencontact’ centraal staat. Hier wordt een luisterend oor, herkenning en steun gevonden en kan men elkaar wegwijs maken in de wereld van blinden en slechtzienden. Tijdens deze inloopochtenden worden diverse activiteiten en workshops besproken die veelal tot uitvoer gebracht worden. Deze activiteit past precies bij één van de doelstellingen van de stichting namelijk een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met een visuele beperking en hun omgeving.Coalitie Erbij Rotterdam verbindt (welzijns-/zorg-) organisaties en professionals die sociale betrokkenheid onder Rotterdammers vergroten. Samen pakken we eenzaamheid en sociaal isolement aan in Rotterdam.

Het was een mooi event om een ieder kennis te laten maken en voelen, meemaken als je blind bent of zicht hebt met een beperking.

Wij vinden dit een heel mooi initiatief en zijn daarom ook heel enthousiast om een evenement voor deze stichting te organiseren!

Meer weten over dit evenement? Klik dan op de onderstaande links voor meer informatie

Het Algemeen Dagblad
https://www.ad.nl/rotterdam/apart-om-te-ervaren-hoe-het-is-om-blind-te-zijn~a354a338/

Herinneringen op Facebook
https://www.facebook.com/events/1862327080689624/?active_tab=discussion

Schermweergave

Missie

Stichting Beter Zien Anders Kijken heeft als doel een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met een visuele beperking en hun omgeving.

Colofon

Eigenaar Website:
Stichting Beter Zien Anders Kijken
Huis van de Wijk Kip
Kipstraat 37
3011 RS Rotterdam
E-mail: info@beterzienanderskijken.nl
Telefoon: 06 40724568

 

ANBI-status

  

 Facilitator:

Wmo Radar

www.wmoradar.nl

 

Redactie Website:
Jerrel Volkerts

 

Vormgeving Website:

Holland Webdesign

www.holland-webdesign.nl

 

Ontwerp Huisstijl:
DUS/Linda Zoon

www.dus.nl

 

 

U bevindt zich nu op de pagina Nieuws.   Click to listen highlighted text! U bevindt zich nu op de pagina Nieuws. Powered By GSpeech

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech