Blinde migranten moeten gewoon een taalcursus kunnen volgen bij het inburgeren. Nu komen ze daar niet voor in aanmerking. De Stichting Beter Zien Anders Kijken en studenten van de Hogeschool Rotterdam vragen aandacht voor het probleem.

Een 'vergeten groep' worden ze genoemd, de ruim 14 duizend visueel gehandicapte migranten in ons land. De studenten en de stichting hielden de bijeenkomst 'Oog voor Elkaar' in het Huis van de Wijk in Rotterdam.

"We willen de overheid en verschillende (zorg-)organisaties met dit inburgeringsprobleem confronteren, want zo kan het toch niet langer!", zegt één van de organiserende studentes Sophie van Hasselt.  

Discriminerend

De 28-jarige blinde Amany Shalha vluchtte in 2016 met haar broer en zus uit Syrië en kwam in Nederland terecht. "In het asielzoekerscentrum meldde ik me aan voor taalles maar ik kreeg gewoon een nee. Ik vond het idioot, discriminerend eigenlijk", vertelt Amany.

Vloeiend Nederlands

Ze heeft toen op eigen kracht een speciale training voor migranten aangevraagd en een school gevonden die bereid was haar taalles te geven.

Na een jaar sprak Amany bijna vloeiend Nederlands. Ze heeft staatsexamen gedaan en een opleiding tot tolk gevolgd. In Syrië was Shalha tolk Engels. 

Bron: www,rijnmond.nl - Link: https://www.rijnmond.nl/nieuws/163652/Blinde-migranten-willen-taalles-volgen

 

Tonny van Breukelen


Tonny van Breukelen

Bloemenlangsdeweg.nl

 

 

Migranten die in Nederland willen wonen en werken hebben de plicht om het inburgeringsexamen met succes af te leggen. Na dit examen kunnen zij starten met de weg die leidt naar participatie en integratie.

Omdat blinde en slechtziende migranten vaak zijn vrijgesteld van de plicht tot inburgering kunnen zij dit niet. De gevolgen zijn voor hen vaak verstrekkend: Omdat ze de taal niet spreken of verstaan kunnen ze vaak niet terecht bij revalidatiecentra voor mensen met een visuele beperking voor de aanvraag van de noodzakelijke hulpmiddelen voor lezen en schrijven en voor lessen in het gebruik ervan. Zij kunnen dan niet naar reguliere taalopleidingen omdat ze geen lees- en schrijfhulpmiddelen hebben. Een vicieuze cirkel. Terwijl zij, evenals geboren en getogen Nederlanders, wel recht hebben op deze schrijf- en leeshulpmiddelen.

Stichting Beter Zien Anders Kijken wil deze vorm van discriminatie doorbreken en heeft een aantal jaren lessen Nederlands als tweede taal voor migranten met een visuele beperking georganiseerd.

De lessen zijn in juni 2024 overgedragen aan Me & Society.

De lessen worden nog gegeven in de Kipstraat maar ook op andere plaatsen en bij de cursist aan huis.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

De taalcoordinator Olympia La Patrona, telefoon: 0616 495 243,  Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tonny van breukelen van Bloemen Langs de Weg Telefoon: 0630 369 963,   Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Website Me & Society:  MeandSociety.com 

Lees meer...

Schermweergave

Missie

De stichting heeft als doel een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met een visuele beperking en hun omgeving, waarbij de kracht en ervaring van de doelgroep centraal staat.

Colofon

Eigenaar Website:
Stichting Beter Zien Anders Kijken
Huis van de Wijk Kip
Kipstraat 37
3011 RS Rotterdam
E-mail: info@beterzienanderskijken.nl
Telefoon: 06 40724568

 

Redactie Website:
 Jerrel Volkerts

 Facilitator: Wmo Radar
 www.wmoradar.nl
 Vormgeving Website:
 Holland Webdesign
 www.holland-webdesign.nl

 Ontwerp Huisstijl:
 DUS/Linda Zoon
 www.dus.nl

 

BZAK heeft de ANBI status

 

BZAK is partner van:

Logo Coalitie Erbij

www.coalitieerbijrotterdam.nl