Tonny van Breukelen


Tonny van Breukelen

Bloemenlangsdeweg.nl

 

Migranten die in Nederland willen wonen en werken hebben de plicht om het inburgeringsexamen met succes af te leggen. Na dit examen kunnen zij starten met de weg die leidt naar participatie en integratie.

Omdat blinde en slechtziende migranten vaak zijn vrijgesteld van de plicht tot inburgering kunnen zij dit niet. De gevolgen zijn voor hen vaak verstrekkend: Omdat ze de taal niet spreken of verstaan kunnen ze vaak niet terecht bij revalidatiecentra voor mensen met een visuele beperking voor de aanvraag van de noodzakelijke hulpmiddelen voor lezen en schrijven en voor lessen in het gebruik ervan. Zij kunnen dan niet naar reguliere taalopleidingen omdat ze geen lees- en schrijfhulpmiddelen hebben. Een vicieuze cirkel. Terwijl zij, evenals geboren en getogen Nederlanders, wel recht hebben op deze schrijf- en leeshulpmiddelen.

Stichting Beter Zien Anders Kijken wil deze vorm van discriminatie doorbreken door het organiseren van Nederlands als tweede taal voor migranten met een visuele beperking.

De lessen worden gegeven in Rotterdam, Den Haag en omliggende plaatsen. In Den Haag worden de lessen verzorgd door de Stchting Taal aan Zee waar BZAK nauw mee samenwerkt wat betreft de scholing van visueel gehandcapte cursisten. https://taalaanzee.nl/

De lessen worden in principe gegeven op een-op-een basis. In Rotterdan zijn er nu ook conversatie en braillelessen

Voor meer informatie kunt u contactopnemen met de taalcoördinator, Tonny van Breukelen. Telefoon 0630 396 693 of email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

http://www.kis.nl/blog/slechtziende-migranten-een-vergeten-groep

Train de Trainers
Stichting Beter Zien Anders Kijken wil blinde en slechtziende migranten ondersteunen en hen een passend taalaanbod bieden. Daarom organiseert de stichting samen met mede-initiatiefneemster Tonny van Breukelen sinds begin 2017 lessen Nederlands als tweede taal. Tijdens deze lessen ligt de nadruk op spreken en luisteren. Taalfuncties die direct te maken hebben met revalidatie krijgen extra aandacht. Zodoende zal voor de deelnemende migrantende de drempel naar een instelling voor revalidatie lager zijn  en de kans op participatie in de maatschappij groter.


Voorafgaand aan de taalcursus voor migranten heeft de Stichting Beter Zien Anders Kijken via een speciaal ‘Train de Trainers’ - programma voor vrijwillige taaldocenten taalcoaches opgeleid, zowel in Rotterdam als in Den Haag.

Van Stichting Oogfonds Nederland ontving Beter Zien Anders Kijken een subsidie om de scholing voor de trainers te bekostigen. Cursusleidster Tonny van Breukelen heeft tijdens trainingen de toekomstige taalcoaches geschoold in de specifieke didactische mogelijkheden die van belang zijn bij het lesgeven aan migranten met een visuele beperking. Tijdens de lessen was er ook aandacht voor noodzakelijke hulpmiddelen en de verschillende oogaandoeningen met de daarbij behorende problemen. Hierna konden migranten op diverse locaties, dichtbij hun woonomgeving, de lessen Nederlands als tweede taal volgen.
De deelnemers aan de lessen kunnen na een lesperiode van twee jaar spreken en luisteren en het Nederlands verstaan op een niveau dat hen in staat stelt te revalideren en te integreren in de Nederlandse samenleving.

Door een gerichte aanpak kunnen de taalcoaches die les gaan geven aan migranten met een visuele beperking deze doelgroep optimaal begeleiden.
De nadruk ligt op luister- en spreekvaardigheid zodat de docenten met hun kennis deze functionaliteiten bij hun cursisten op zo’n niveau kunnen brengen dat ze doormiddel van hun mondelinge taalvaardigheid kunnen revalideren.
De weg naar integratie via reguliere taalcursussen en eventuele overige opleidingen ligt dan voor hen open.

Schermweergave

Missie

De stichting heeft als doel een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met een visuele beperking en hun omgeving, waarbij de kracht en ervaring van de doelgroep centraal staat.

Colofon

Eigenaar Website:
Stichting Beter Zien Anders Kijken
Huis van de Wijk Kip
Kipstraat 37
3011 RS Rotterdam
E-mail: info@beterzienanderskijken.nl
Telefoon: 06 40724568

 

Redactie Website:
 Jerrel Volkerts

 Facilitator: Wmo Radar
 www.wmoradar.nl
 Vormgeving Website:
 Holland Webdesign
 www.holland-webdesign.nl

 Ontwerp Huisstijl:
 DUS/Linda Zoon
 www.dus.nl

 

BZAK heeft de ANBI status

 

BZAK is partner van:

Logo Coalitie Erbij

www.coalitieerbijrotterdam.nl